Apple Onafhankelijke Reparatieprovider

Reparatie van alle merken

Uitgebreide analyses

24 maanden garantie

NIEUWS

Wanneer heb jij voor het laatst een backup gemaakt?

30/11/2018

Vaak is er grote paniek als het toestel na een flinke val niet meer werkt. Alle kostbare herinneringen staan in het toestel. Onze handleidingen helpen je door de stappen zodat alle herinneringen veilig zijn opgeborgen.

[vc_row css=”.vc_custom_1536636145811{padding-top: 60px !important;}”][vc_column][vc_toggle title=”Moet ik een iTunes of iCloud backup maken?”]

Back-up via iTunes of iCloud, wat is het beste?
Er zit verschil tussen de back-ups die via iTunes en iCloud worden gemaakt. Om te voorkomen dat je geen waardevolle data van je iPhone of iPad kwijtraakt kijken we naar de cruciale verschillen tussen beide methoden.

Nadelen van back-up via iCloud
Een back-up via iCloud levert geen volledige back-up op. Apple slaat alleen de belangrijkste data van je iPhone of iPad op, zoals foto’s (alleen lokaal opgeslagen foto’s), accountgegevens, documenten en instellingen. iCloud maakt geen back-up van alle apps, muziek, boeken en films die je via iTunes hebt gekocht, maar onthoudt wel om welke items het gaat. Sinds iOS 9 is dit ook het geval bij een backup via iTunes. iCloud maakt ook geen backup van onderdelen die al in de cloud staan, zoals je contacten, agenda’s en notities. iTunes maakt van deze onderdelen wel een backup. Bij het terugzetten van een iCloud-back-up worden al die items opnieuw gedownload vanuit de iTunes Store.
Bij een back-up via iCloud ben je gebonden aan de (beperkte) opslagruimte van 5GB. Die 5GB is meestal voldoende om je toestel te kunnen back-uppen, maar als je meerdere iPhones en iPads hebt kun je tegen de grenzen aanlopen. Je kunt extra opslagruimte kopen, maar dat kost geld. Bij een iTunes-back-up heb je alleen te maken met de vrije schijfruimte op Mac of Windows.
Voordelen van iCloud-backups
Bij een back-up via iCloud hoeft je computer niet in de buurt te zijn. Je kunt het overal en altijd doen waar een internetverbinding is. En als je je iPhone op vakantie kwijtraakt heb je op korte termijn toegang tot de back-up in iCloud, zonder naar huis te moeten reizen.
Een back-up via iCloud gaat automatisch. Terwijl jij ’s nachts slaapt wordt er een back-up van je toestel gemaakt, zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Bij het maken van back-ups via iTunes kun je trouwens ook automatisch back-ups via Wi-Fi maken, zonder de iPhone of iPad te hoeven aansluiten, maar dan moet je wel in de buurt van je Mac of PC zijn.
Een back-up via iCloud is dus het handigst als je veel onderweg hebt en niet veel data hoeft te back-uppen. Voor mensen die niet vaak bij hun Mac of PC zijn, is de iCloud-bacup de snelste en makkelijkste oplossing. Zit je vaak achter de computer, thuis of op het werk, dan kun je net zo goed een back-up maken via iTunes, zodat je zeker weet dat al je data veilig wordt bewaard. Ook als je veel grote bestanden hebt of bacups via het netwerk wilt maken, ben je op een iTunes-bacup aangewezen. Bij het maken van een bacup via iTunes kun je bovendien encryptie inschakelen, zodat ook al je accountwachtwoorden die je op de iPhone of iPad gebruikt veilig worden bewaard. Dat voorkomt dat je later alle wachtwoorden handmatig weer moet invoeren op het moment dat je een back-up moet terugzetten. Encryptie is ook verstandig als je je iPhone of iPad gebruikt voor je werk en met gevoelige informatie te maken hebt.

Advies: gebruik ze allebei
Het voordeel is dat het maken van een iCloud-reservekopie kan bestaan naast het maken van een iTunes-reservekopie. Door de iCloud-back-up aan te zetten, wordt er elke keer als je toestel op het netstroom aangesloten is en met Wi-Fi verbonden is een back-up gemaakt. Het advies is dan ook om allebei de methoden te gebruiken. Maak af en toe handmatig een back-up via iTunes, om zo alle gegevens op een computer achter de hand te houden. De beste oplossing is om back-ups via iTunes te maken in periodes dat je voor langere tijd thuis bent of op kantoor werkt.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe maak ik een iTunes backup?”]

Zo maak je een iTunes backup automatisch
Het is simpel en het kost maar een paar minuten. Sluit je iPhone (of ander iOS-apparaat) aan op de computer en ga naar iTunes. Op het infoscherm van de zojuist aangesloten iPhone vind je de optie ‘Maak automatisch reservekopieën op’. Kies ‘Deze computer’ en er wordt een volledige back-up van je iPhone gemaakt. Als je wilt kun je de back-up versleutelen, zodat anderen geen informatie kunnen achterhalen als je MacBook wordt gestolen. Hiernaast zie je de optie die je moet aanvinken.

Zo maak je een iTunes backup handmatig
Soms heb je snel even een back-up nodig, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe firmware wilt installeren of de iPhone moet laten repareren. In dat geval vind je op hetzelfde tabblad in iTunes de mogelijkheid om een handmatige back-up te maken. Klik op de knop ‘Maak reservekopie’. Je ziet ook meteen wanneer de laatste reservekopie is gemaakt. Al deze reservekopieën kun je gebruiken om later een back-up terug te zetten. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe iPhone gekocht, dan hoef je niet het hele toestel opnieuw in te richten. Geef aan dat je de reservekopie van een andere iPhone wilt terugzetten en binnen een paar minuten heb je je oude, vertrouwde iPhone weer terug met dezelfde apps en instellingen.

[tek_button button_text=”Bron: iCulture.nl” button_color_scheme=”btn_secondary_color” button_icon_bool=”yes” button_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.iculture.nl%2Fuitleg%2Fbackup%2F|||” button_width=”150″ button_position=”pull-right” css_animation=”kd-animated fadeInUp” icons=”fa fa-info-circle”][/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe zet ik een backup terug van iTunes?”]

iTunes-reservekopie terugzetten

Bij het maken van een back-up via iTunes worden er gegevens zoals applicatie-instellingen, voorkeuren voor locatiediensten, voicememo’s, belhistorie en dergelijke bewaard. In een andere tip vind je nadere informatie wat er zoal in een backup-bestand zit.

Volg onderstaande stappen om een iTunes-back-up terug te zetten:
iTunes reservekopie terugzetten

  1. Sluit je iPhone of iPad aan op de computer en wacht totdat iTunes het apparaat herkent.
  2. Klik links bovenin op het aangesloten toestel.
  3. Klik in het overzicht onder Reservekopieën op Zet reservekopie terug, kies de reservekopie die je wilt terugzetten (de nieuwste wordt automatisch geselecteerd) en klik vervolgens op Herstel.
  4. Het enige wat je nu hoeft te doen is wachten totdat de back-up is teruggezet. Dit kan soms behoorlijk wat minuten duren.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe maak ik een iCloud backup?”]

Zo maak je een iCloud backup automatisch
Je kunt ook automatisch een back-up maken via iCloud. Om iCloud-back-ups te starten doe je het volgende:

Ga naar Instellingen op je iPhone of iPad.
Tik op iCloud.
Tik onderaan op Reservekopie.
Zet de schakelaar iCloud-reservekopie aan. Je krijgt nu een waarschuwing dat er geen lokale reservekopie via iTunes op de computer zal worden gemaakt.
Je kunt het maken van iCloud-back-ups ook inschakelen via een knop in iTunes. Hou er rekening mee dat sommige items niet worden meegenomen bij een back-up op iCloud. Er wordt elke dag een reservekopie gemaakt van de belangrijkste gegevens op je iPhone en iPad, zolang je bent verbonden met Wi-Fi en bent aangesloten op een stroombron.

De (beknopte) back-up via iCloud bevat:

Apparaatinstellingen (bijv. wallpaper, e-mailaccounts)
Appgegevens (niet de apps zelf, maar wel behaalde scores, ingestelde accounts, etc)
Berichten (iMessage, sms en mms)
Beltonen, Visual Voicemail
Inrichting van je homescreen, wijze waarop apps in folder zijn georganiseerd
Foto’s en video’s in de filmrol (mits iCloud-fotobibliotheek uitgeschakeld is)
Met deze gegevens kun je een iPhone compleet herstellen, terwijl er niet een volledige back-up van de iPhone is gemaakt. Dankzij de back-up is bekend welke apps je had geïnstalleerd en hoe je de appicoontjes op het homescreen had ingedeeld. Het terugzetten van een back-up is dan ook zo gepiept. Alleen het terugzetten van de foto’s en video’s kan veel tijd (en gigabytes) in beslag nemen. Daarna moeten nog wel de apps worden teruggezet, aan de hand van informatie uit het back-upbestand. De apps worden daarbij opnieuw uit de App Store gehaald, teruggezet en voorzien van de juiste instellingen, zodat alles weer werkt zoals voorheen. Voor het terugzetten van een back-up heb je dus wel een snelle internetverbinding en toegang tot de App Store nodig (d.w.z. de inloggegevens van het Apple ID waarmee je de back-up hebt gemaakt en de apps hebt gekocht).

Voor het maken van een back-up heb je maximaal 5GB op iCloud beschikbaar. Je kunt tegen betaling je opslagruimte uitbreiden. In de back-up via iCloud worden ook aangeschafte muzieknummers, films, tv-programma’s, apps en boeken meegenomen, zonder dat het bij de 5GB gratis iCloud-opslagruimte meetelt.

Zo maak je een iCloud backup handmatig
Je hoeft niet te wachten tot de automatische back-up. Heb je behoefte aan een back-up die onmiddellijk wordt gemaakt, bijvoorbeeld omdat je je iPhone bij een reparatiedienst wilt inleveren en zeker wilt weten dat je niets kwijtraakt. Geen probleem: druk op Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie > Maak nu reservekopie. Daarna kun je je iPhone volledig wissen en terugzetten naar fabrieksinstellingen via Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in. De reparatiedienst kan dan niet door je gegevens neuzen en jij weet dat jouw gegevens veilig zijn.

Waarschuwing voor backups op vakantie
Hou er rekening mee dat je op vakantie het maken van automatische back-ups via iCloud het best kunt uitschakelen als je gebruik maakt van een MiFi, Karma, Keepgo, Wereldwijd Wi-Fi (voorheen Droam) of ander persoonlijk hotspot-apparaatje. Voor je het weet heb je een paar gigabytes verstookt, omdat de iPhone denkt dat je op een Wi-Fi-netwerk zit. Ondertussen verbruik je ongemerkt het tegoed van je databundel. Zet automatische iCloud-back-ups dus uit als je een dergelijk hotspotje gebruikt. Een betere oplossing is om via publieke hotspots bij Starbucks, McDonalds of in je hotel dagelijks een handmatige back-up ta maken. Dit doe je via Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie > Maak nu reservekopie. Zolang je iPhone of iPad niet met een Wi-Fi-netwerk verbonden is, zal hij ook geen iCloud-back-up maken.

Opties van iCloud-backup wijzigen
Misschien wil je helemaal niet dat er back-ups van je foto’s en video’s worden gemaakt. Ze nemen veel ruimte in beslag op iCloud en het duurt minutenlang voordat de back-up klaar is. Gelukkig kun je in de instellingen ook aangeven welke apps en data in de back-up terecht moeten komen:

Ga naar Instellingen > iCloud.
Tik op Opslag
Tik op Beheer opslag.
Tik op de gewenste back-up. Als je meerdere iOS-apparaten hebt, zul je die terugzien in de lijst met back-ups (je kunt dus ook bijvoorbeeld de reservekopie van je iPad op je iPhone bekijken).
Je kunt nu zien wanneer de laatste reservekopie is gemaakt en hoe groot deze is.
Blader naar beneden. Je ziet welke instellingen/data van apps in de back-up terechtkomen en hoeveel ruimte ze in beslag nemen. Liever geen back-up van de foto’s en video’s? Dan zet je de schakelaar bij Filmrol uit. Zorg in dat geval wel dat je op een andere manier een back-up van je foto’s en video’s maakt, bijvoorbeeld via iPhoto, Dropbox of Google Drive. Er zijn apps waarmee je automatisch alle gemaakte foto’s naar Dropbox kunt doorsturen. De officiële Dropbox-app doet dat sinds kort ook.
Klaar! iCloud maakt nu alleen nog een back-up van de gekozen apps.
Zoals je ziet heb je helemaal geen dure, extra software nodig om goede back-ups te maken van al je iOS-apparaten.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe zet ik een backup terug van iCloud?”]

Back-up terugzetten vanuit iCloud
Er zijn twee manieren om een back-up te maken van je iPhone en iPad: via iTunes en via iCloud. Daardoor zijn er ook twee manieren om een back-up terug te zetten. Ben je gewend om back-ups te maken via iTunes, dan kun je in hieronder lezen hoe je een back-up vanuit iTunes terugzet.

Om een bestaande iCloud-reservekopie op een iPhone terug te zetten, kies je bij het instelproces ervoor om het toestel vanuit een back-up te installeren. Kies deze optie en log in met je Apple ID. Je ziet nu alle bestaande reservekopieën. Kies de juiste en de reservekopie wordt teruggezet.

Heb je al een toestel in gebruik maar wil je toch een bestaande reservekopie terugzetten, dan moet je het toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen. Volg daarvoor deze stappen:

Zorg dat je iPhone goed is opgeladen of sluit deze aan op een laadkabel.
Ga naar Instellingen.
Ga naar Algemeen.
Blader omlaag naar de optie Stel opnieuw in.
Kies de optie Wis alle inhoud en instellingen.
Bevestig dat je alles wilt wissen.
Zodra alle bestanden en gegevens gewist zijn, start het proces om je toestel opnieuw in te stellen. Kies zoals hierboven gezegd voor het instellen vanaf een reservekopie.

Het is ook mogelijk om je iPhone via iTunes te herstellen. Sluit daarvoor de iPhone op de computer aan en vervolgens geef je aan, dat je een reservekopie wilt terugzetten. De back-up moet dan wel lokaal op je computer staan, dus je moet eerder al een back-up via iTunes hebben gemaakt.

[/vc_toggle][vc_toggle title=”Hoe kan ik een backup maken van een Samsung Galaxy?”]

Backup maken van een Samsung Galaxy
In het onderstaande overzicht zie je de verschillende manieren om een back-up te maken van je smartphone of tablet.

Samsung Account:

1. Ga op je smartphone of tablet naar ‘Apps’ → ‘Instelllingen’ → ‘Accounts’ → ‘Samsung Account’ (indien Samsung Account er niet staat, tik dan op ‘+ Account toevoegen’ en maak een Samsung Account aan, of log in met je Samsung account).
2. Tik nu op je e-mailadres en vink de onderdelen aan die je wilt synchroniseren.
3. Zodra je verbonden bent met internet zal je smartphone of tablet online een back-up maken van de aangevinkte gegevens.

Samsung KIES / Samsung Smart Switch:

Bij het uitvoeren van een back-up, kun je gebruiken maken van twee programma’s: Samsung KIES en Samsung Smart Switch. Als je een ouder Samsung toestel hebt (bijv. Galaxy S3 mini, Galaxy S2), kun je gebruikmaken van Samsung KIES.

– Hoe kun je nou zien of je een ouder toestel hebt?

Als je toestel een Android versie 4.2 of lager heeft, gebruik je Samsung KIES. Voor alle (nieuwere) toestellen met Android versie 4.3 of hoger, gebruik je Samsung Smart Switch.

– Hoe zie ik welke Android versie mijn toestel heeft?

Ga op je toestel naar Instellingen > Toestel informatie > Android versie. Hier vind je de Android versie van je toestel. Meer informatie over Android versie controleren.

Samsung KIES
Doorloop de volgende stappen van onze Smart Simulator voor een back-up maken met Samsung KIES.

Samsung Smart Switch
Doorloop de volgende stappen van onze Smart Simulator voor een back-up maken met Samsung Smart Switch.

Samsung Link

1. Ga vanuit het startscherm naar ‘Apps’ → ‘Samsung Link’.
2. Log in met je Samsung account.
3. Druk op de menutoets linksonder op je toestel en ga naar ‘Instellingen’ → ‘Automatisch uploaden’.
4. Schuif de balk bovenaan naast ‘Automatisch uploaden’ naar rechts zodat deze groen kleurt.
5. Selecteer foto’s en/of video’s. Dit hangt af van het type bestand dat je automatisch wilt uploaden.
6. Kies vervolgens ‘+ Opslag registreren’ en meld je aan bij een van de online diensten om deze te gebruiken.

De foto’s en video’s die je van je telefoon uploadt, kun je online terug vinden op link.samsung.com.

Google Account:

1. Ga op je smartphone of tablet naar ‘Apps’ → ‘Instelllingen’ → ‘Accounts’ → ‘Google Account’ (indien Google Account er niet staat, tik dan op ‘+ Account toevoegen’ en maak een Google Account aan, of log in met je Google account).
2. Tik nu op je e-mailadres en vink de onderdelen aan die je wilt synchroniseren.
3. Zodra je verbonden bent met internet zal je smartphone of tablet online een back-up maken van de aangevinkte gegevens.

Google Foto’s:

1. Tik op je smartphone of tablet op ‘Apps’ en open ‘Foto”s’.  (indien ‘Foto’s’ niet aanwezig is op je smartphone of tablet kun je Google+ hier downloaden (of via de Google Play Store en zoek op ‘Google +’. Na het installeren van deze app staat Foto’s ook tussen je apps.).
2. Tik rechtsbovenin op de menuknop (rechtsbovenin of links onderin op je toestel) en tik op  instellingen.
3. Hier kun je de instellingen wijzigen voor de online en draadloze back-up van je foto’s en video’s. Deze foto’s en video’s kun je online (op je computer of laptop) hier terugvinden:

Let op: Foto’s maakt gebruik van je Google (ofwel, Gmail) account. Log daarom op het juiste account in.

Dropbox:

1. Open de Google Play Store op je smartphone of tablet en zoek op ‘Dropbox’. Download deze app.
2. Open Drobox en maak een account aan, of log in met je account.
3. Je kunt er nu voor kiezen om foto’s en video’s van je Samsung toestel online te back-upen. Deze kun je dan online terugvinden op www.dropbox.com.

Let op: deze diensten zijn allemaal gratis. Echter, door online back-ups te maken kunnen er datakosten van je provider in rekening gebracht worden. Dit is het geval als je je maximale mb’s per maand overschrijdt.

[/vc_toggle][vc_empty_space height=”30px”][vc_column_text]

Antwoord niet gevonden? Bekijk de hulp pagina voor meer informatie

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuws