Apple gecertificeerd IRP reparateurs

Reparatie van alle merken

Uitgebreide analyses

24 maanden garantie

NIEUWS

Batterij snel leeg? Bespaar met deze 10 tips!

10/09/2020

Batterij snel leeg

Sommige dingen waren vroeger écht beter, misschien kan je je nog herinneren dat de batterij van je Nokia 3310 wel een week meeging. Dit soort zaken zijn in het smartphonetijdperk helaas nog steeds niet mogelijk. Loopt jouw batterij snel leeg?

Toch bracht de technologische vooruitgang ons ook veel moois. Al het gemak van het internet in je handpalm? Check! Scherpe foto’s maken? Geen probleem! HD-video’s bekijken? Zo gepiept! Deze functies zijn inmiddels onmisbaar geworden, maar vragen tegelijkertijd ook meer van je telefoon dan bellen, smssen en een potje Snake op zijn tijd.

Het kan echter knap vervelend zijn als jij ineens met een lege accu zit, dit soort dingen komen nooit gelegen. Daarom zijn hier negen praktische tips om zo lang mogelijk met je batterij te doen. Werkt dit niet? Overweeg dan tip 10 eens!

1) Updaten naar de nieuwste software

Duizenden pientere professionals van over de hele wereld zijn week in week uit bezig om jouw iOS en Android-besturingssysteem te optimaliseren. Door altijd de nieuwste versie op je toestel te installeren, zal je de laatste ontwikkelingen op het gebied van batterijbesparing in je handpalm hebben.

Nieuwe versies kunnen bijvoorbeeld code op een efficiëntere wijze verwerken waardoor er minder stroom nodig is. In sommige gevallen wordt je apparaat er zelfs sneller van. Winwin dus.

2) Energiebesparingsmodus

Ook terwijl je telefoon in je zak zit, zijn er op de achtergrond allerlei processen gaande waar je weinig van merkt; verversing van apps of automatische downloads bijvoorbeeld. De geanimeerde effecten tussen de schermen zien er wellicht fraai uit maar ook die belasten je batterij.

Gelukkig hebben zowel Android als iOS een ingebouwde besparingsmodus, hierdoor kan je accu tot wel uren langer mee als je het echt nodig hebt.

Op een iPhone schakel je deze functie in via Instellingen > Batterij.
Androidgebruikers kunnen dit aanzetten via de volgende route: Apps > Instellingen-> Apparaatonderhoud -> Batterij -> Spaarstand

3) Bluetooth

Bluetooth kan uiterst praktisch zijn voor speakers, externe toetsenborden of draadloze oortjes en koptelefoons. Niemand heeft echter constant zo’n verbinding nodig. Toch doet je smartphone dit wel wanneer je dit niet uitzet, door telkens op zoek te gaan naar bluetooth-apparaten gaan kostbare procenten van je batterij verloren. Zonde.

Schakel daarom je bluetooth uit wanneer je het niet nodig hebt. Dit doe je eenvoudig via het instellingenmenu op je telefoon door op de optie ‘Bluetooth’ te drukken en deze uit te schakelen.

4) Wifi

Toegegeven; wifi is misschien wel de beste uitvinding van de 21ste eeuw, maar ook dit is niet de hele tijd nodig. Wanneer je niet afhankelijk bent van een Wifi-netwerk is het voor je batterij beter dat je de wifi-functie uitzet. Net als bij bluetooth zal je telefoon constant blijven zoeken naar een goede verbinding.

En zelfs als je verbonden bent met een wifi-netwerk, zal je toestel blijven zoeken naar een beter signaal in de buurt. Dit is natuurlijk uitstekend wanneer je thuis op je eigen netwerk zit, maar tamelijk zinloos als je de hort op bent. Je betaalt immers niet voor niks voor die supersnelle 4G-verbinding met databundel.

Ben je weer thuis? Zet dan je Wifi weer aan, want anders kan het nog weleens in de papieren lopen…

5) Ververs apps op achtergrond

Natuurlijk is het erg handig om appjes te kunnen ontvangen terwijl je toestel in je zak zit. Toch kost ook dit stroom en op deze wijze kan een overactieve groepsapp je accu leegslurpen zonder dat je er erg in hebt. Wanneer de nood voor een paar procent extra hoog is, schakel dan de automatische verversing van apps uit.

Met name WhatsApp, Instagram, Snapchat en Facebook staan bekend als notoire achtergrondslurpers. Met het wijzigen van een instelling, zorg je ervoor dat nieuwe berichten alleen binnenkomen wanneer je de app opent.

Op een iPhone schakel je de automatische verversing uit via Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond en op een Android doe je dit via Instellingen > Verbindingen > Gegevensgebruik > Gegevens opslaan 

6) Helderheid

De grootste energieverslinder in een smartphone is dat lichte en haarscherpe scherm. Hier valt dus een hoop energie te besparen. Heb jij niet zoveel licht nodig? Zet dan de helderheid iets omlaag. Op de meeste smartphones is nog prima te werken wanneer ze maar op een kwart van hun maximale helderheid staan ingesteld.

Op een iPhone stel je het bij via Instellingen > Beeldscherm en helderheid.
Op een Android stel je het via Instellingen > Display > Helderheid

7) Locatiediensten

Handig he? Zo’n pushnotificatie waarin je een waarschuwing krijgt over een naderende regenbui. Omdat je GPS aanstaat, weet jouw smartphone altijd waar je bent. Deze informatie wordt gekoppeld aan apps als Buienradar, Google Maps en ja… ook Tinder.

Natuurlijk is het altijd prettig om te weten of je een paraplu moet meenemen voor je Tinderdate en op zoek bent naar een gezellig restaurant in de buurt, maar dit kost wel stroom en zal niet elke dag nodig zijn. Het regent immers niet dagelijks.

Op een iPhone schakel je dit uit via Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen
Op een Android schakel je dit uit via Instellingen > Beveiliging en locatie > Locatie

8) Temperatuur:

Een batterij is eigenlijk niets meer dan een chemische reactie in een beschermd omhulsel. Temperatuur is een van de belangrijkste variabelen binnen de chemie en heeft ook invloed op de werking van een batterij. Een Lithium-Ion accu is ontworpen om optimaal te werken bij temperaturen tussen de 16 en 22 °C.

Temperaturen boven de 35 °C zijn funest, leg je smartphone daarom nooit in de volle zon. Dit kan voor permanente schade aan je accu zorgen. Ook te koud is niet goed, bij temperaturen onder het vriespunt zal de lading sneller slinken dan gebruikelijk. Haal je smartphone bij winters weer bij voorkeur niet te vaak uit je broekzak of tas en stop hem niet in de vriezer, mocht je dat van plan zijn.

9) Mobiele data

Tenzij je graag de hoofdrol wil spelen in een verhaal over iemand die ‘een week lang geen smartphone gebruikt en ineens weer om zich heen kijkt’, is een leven zonder mobiele data behoorlijk onwenselijk.

Toch kan je ook hier kritisch in zijn. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen dat bepaalde apps geen gebruik meer mogen maken van jouw databundel. Op vakantie kan je zo nog wel met Google Maps de weg naar het hotel terugvinden, maar zal je niet langer gestoord worden door de honderden berichtjes uit de Whatsappgroep van je collega’s. Los van het feit dat dit goed is voor je vakantiegevoel, is het ook nog een zuinige keuze.

Op een iPhone schakel je dit uit via Instellingen > Mobiel netwerk > Swipe omlaag en kies de app en schakel uit
Op een Android schakel je dit uit via Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik > Gebruik van mobiele data > kies de app en schakel uit

10) Batterij vervangen

Is je batterij zelfs na het toepassen van deze negen tips nog snel leeg? Dan is de kans groot dat hij vervangen moet worden. Dit zou zomaar kunnen, want lithium-ion accu’s hebben niet het eeuwige leven en gaan gemiddeld tussen de 600 en 800 laadcycli mee. Dit merk je vanzelf wanneer je telefoon bijvoorbeeld ineens na een paar uurtjes leeg is terwijl je er vroeger met gemak een hele dag mee kon.

Er is slecht nieuws en goed nieuws; het slechte nieuws is dat dit proces onomkeerbaar is en alleen maar erger en frustrerender wordt. Het goede nieuws is echter dat een batterij vervangen minder kost dan je waarschijnlijk denkt. Vanaf €24,95 wordt jouw accu bij Setso vervangen door een nieuw en origineel exemplaar.

Je zal versteld staan hoe lang jouw telefoon na de vervanging weer mee kan. Benieuwd hoeveel dit voor jouw toestel kost? Check hier de kosten.

Wil je van jouw iPhone weten of de batterij aan vervanging toe is? Bekijk dan deze pagina zodat je dit zelf kunt controleren.

Meer nieuws